Het is een nogal hip woord: boomer. Waarmee – helaas – de ene generatie de andere (oudere) generatie simpelweg de mond snoert. Boomer staat voor oud en conservatief. Wat het doet, zoals Marjolijn van Heemstra schrijft in de NRC van 21 december, is generaties tegenover elkaar zetten, terwijl we juist zoveel behoefte hebben aan verbinding tussen de generaties.
Die verbinding is namelijk cruciaal voor onze mentale gezondheid en samenleving. Het sluit aan bij wat geluksprofessor Leo Bormans, waarmee ik eerder dit jaar een reis maakte naar Bhutan, ook vaak zegt: het is fijn en prettig om je te verbinden met mensen die tot je eigen groep behoren, maar je wordt gelukkiger van je verbinden met mensen die anders zijn. Het eerste heet bonding, het tweede heet bridging. Bonding heb je nodig als veilige basis, maar daar moet je het niet bij laten, want bridging zorgt voor meer voldoening.
Bridging is natuurlijk veel spannender, mensen aanspreken waar je niet meteen iets mee lijkt te hebben. Afgezien van dat het zorgt voor meer verbinding heeft bridging nog een voordeel: het houdt je brein fris, omdat je ‘buiten je comfortzone’ gaat. Het zorgt ervoor dat je brein nieuwe verbindingen aanmaakt, en je dus langer bij de pinken blijft.
Hoe je dat doet, dat bridgen? Ga in gesprek met mensen. Stel gewoon vragen. Oefen desnoods op vragen die je kunt stellen. Ik noem het prikkelvragen: open, uitnodigende en soms een tikje uitdagende vragen. Ben je een netwerker? Ga tijdens een bijeenkomst eens op iemand af die je niet kent en die je misschien normaliter niet zou benaderen. Vraag diegene waar hij of zij het afgelopen jaar in werkverband heel erg trots op was. Of vraag waar iemand werkt, en of hij/zij nog weet hoe zijn of haar eerste werkdag was. Een andere mooie vraag die Leo ons in Bhutan stelde: wat voor meisje was je toen je tien jaar was? En zo kun je vast zelf meer leuke vragen bedenken, voor verschillende situaties.
Ben je benieuwd naar een prachtig voorbeeld van bridging, ofwel hoe je mensen die ogenschijnlijk weinig met elkaar hebben, toch ontdekken wat ze gemeenschappelijk hebben (en ontdekken hoe verbindend dat is!)? Bekijk dan dit Deense filmpje: