Scrummen doe je niet een beetje
Het lijkt zo makkelijk. Even een heisessie van de directie vullen met Scrum. Plak een paar post-its en zie daar, je bent aan het scrummen. Mooi als je als team snel aan de slag wilt, maar heeft het dan ook het gewenste effect?
Beetje Scrum is geen Scrum
Scrum is zo langzamerhand een ‘buzzwoord’ geworden. Prachtig als veel mensen meegaan in de hype, maar scrummen doe je niet een beetje. Wil je Scrum echt voor je laten werken, doe dat dan met alles wat erbij hoort. Want als je negatieve geluiden hoort over Scrum komt dat eigenlijk altijd door een gebrekkige implementatie van de werkwijze met alle onderdelen die erbij horen (bijeenkomsten, lijsten) en een niet zuivere invulling van de scrumrollen.
Dat betekent overigens niet dat je niet snel van start kunt met Scrum, want het is juist een methodiek waar je heel snel mee van start kunt gaan én heel snel tot resultaat kunt komen. Met een korte introductie en goede begeleiding door een ervaren scrummaster, of een vers getrainde scrummaster met lef, kun je vlot los met een project.
Scrum in de snelkookpan
Scrummen doe je meestal gedurende een langere periode, tot maximaal een jaar, waarbij je werkt met zogenaamde sprints. Elke sprint duurt tussen de 1 en 3 weken. Maar de methodiek van scrum leent zich ook heel goed om duidelijk afgekaderde vraagstukken in korte tijd tot uitvoering te brengen, in de vorm van een zogenaamde pressurecooker, of snelkookpanscrum. Daarbij doe je, na een goede voorbereiding, een aantal sprints in een paar dagen. Doordat je fulltime als team heel intensief aan de slag gaat, bereik je veel in hele korte tijd.
Zo’n supercompacte aanpak is goed voor de teamspirit en zorgt voor een concreet resultaat. Mooi om mee te beginnen dus, en om zo je organisatie kennis te laten maken met scrum en veel mensen in korte tijd enthousiast te krijgen.
Of je nu gaat voor de snelkookpanversie, of voor een ‘standaard’ scrumritme: wen er maar vast aan dat de meeste plannen de prullenbak in kunnen. Met Scrum timmer je projecten van tevoren niet helemaal dicht, maar laat je steeds je koers bepalen door de resultaten die je behaalt en door de feedback die je krijgt. Op basis daarvan bepaal je je prioriteiten. De route naar je einddoel ligt dus niet van tevoren vast, maar je bekijkt steeds opnieuw wat op dat moment, vanaf het punt waar je dan bent en in afstemming met je omgeving, de beste weg is om het van tevoren vastgestelde doel te bereiken. Dat zorgt voor wendbaarheid. Scrum is dan ook een valuebased aanpak. Je begint met het opleveren van de resultaten die de meeste waarde hebben om het einddoel te bereiken.
Interesse in één van onze Scrum workshops of trainingen? Vraag hier vrijblijvend informatie aan.