Met projectmethodieken heb ik nooit iets gehad. Prince2? Waterfall? Ieks! Ik maakte mezelf wijs dat de werkzaamheden die ik voor mijn opdrachtgevers uitvoerde geen projecten waren, maar gewoon, eh.. werk! Heel veel tijd nemen om stapels papier te produceren heb ik altijd zonde van de tijd gevonden. Dodelijk voor mijn creativiteit. Tegelijkertijd hou ik enorm van nieuwe ontwikkelingen, nieuwe tools, nieuwe methodes. En daar was opeens scrum. Ik leerde scrum kennen via de Communicatiewinkel, een samenwerkingsverband van ruim 60 communicatieprofessionals.
Samen met Scrum Company, en geïnspireerd door oud-hoogleraar Betteke van Ruler, ging de Communicatiewinkel van start met de eerste Master Course Communicatie Scrum in Nederland. Ik las erover en er was iets wat me aantrok, ondanks mijn afkeer van projectmethodieken. Maar ik kon er de vinger niet echt op leggen waaróm scrum me aantrok. Ik, aan de slag met een projectmethodiek? Ik heb uitgebreid gesproken met de trainers en ben in het diepe gesprongen. Best spannend, want het was me nog steeds niet helemaal duidelijk wát ik ging leren, en laten we wel zijn, het is een aardige investering, zo’n training voor een ZP’er. Maar ik heb echt geen moment spijt gehad! Een groot deel van mijn werk bestaat inmiddels uit het begeleiden van bedrijven en organisaties bij scrumprojecten en uit mensen trainen om zelf te leren scrummen.
Door de methode zoveel toe te passen heb ik ook een aantal persoonlijke lessen geleerd. Scrum werkt met de filosofie dat fouten maken mag. Niet moet, dat lijkt me duidelijk, maar mág. Ik pakte in het verleden niet altijd door met producten en diensten die ik ontwikkelde. Door drukte, of doordat ik het vond dat het nog beter moest voordat ik ze aan de man kon brengen. Best jammer, want het is me meerdere keren gebeurd dat ik links of rechts werd ingehaald door mensen die wel hadden doorgepakt. En dan was ik alsnog zo eigenwijs om te vinden dat ik dat beter had gekund. Maar ja, dan moet je wel doén. Inmiddels pak ik wel door als ik ergens in geloof. Ik wacht niet tot mijn product of dienst perfect is, maar ontwikkel gaandeweg, samen met de mensen die ik mijn diensten aanbied. En daar worden ze alleen maar beter van.
Ik ben dus heel erg blij dat ik de stap heb gezet om scrum te omarmen. Toch realiseerde ik me achteraf hoe veel makkelijker de beslissing om te gaan scrummen was geweest als ik eerst de basisbeginselen van scrum had kunnen leren. En dát is dus de reden dat ik een online, interactieve training heb ontwikkeld, samen met mijn collega en online specialist Karin Hornstra. Op 26 mei gaf ik de eerste online les. Met de feedback van de deelnemers komt er een tweede versie, waarmee ik in september van start ga. Heb je interesse of ken je iemand die dat heeft? Op deze pagina vind je informatie over de inhoud van de lessen. De nieuwe data maak ik zo spoedig mogelijk bekend. Wil je alvast geïnformeerd worden? Stuur me dan een berichtje per mail.
NB Deze quote van Betteke van Ruler: “Scrum omarmt en formaliseert de flexibiliteit en draait om samenwerking, ondernemerschap en creativiteit” maakt voor mij precies duidelijk wat de kracht van scrum is.