Stapels boeken heb ik gelezen over Liefde en de thema’s die er een link mee hebben. Liefde staat centraal in ons privéleven. Omdat we van mensen en dingen houden, doet ons leven ertoe. Waarom geldt dat dan niet net zo goed voor werk? Waarom vinden we liefde een raar woord in een zakelijke context?
Nadat ik eenmaal de leergang Liefde in Bedrijf had gevolgd bij EHERO, onderdeel van de economische faculteit van de Erasmus Universiteit, wilde ik zoveel mogelijk weten over dit intrigerende thema. Want voor mij is aandacht voor liefde in een zakelijke context het logisch vervolg van aandacht voor werkgeluk. De kennis die ik verzamelde was de basis voor mijn boek Liefde Werkt. Een paar van de meest waardevolle boeken die ik gelezen heb vind je hieronder.
Liefde 2.0 – Barbara Fredrickson
Met stip op 1. Barbara Fredrickson verrichtte baanbrekend onderzoek naar de kracht van positieve emoties. Daaruit bleek dat liefde, dat ze herdefinieerde als ‘een micromoment van verbondenheid’, veruit de krachtigste van deze emoties is. Meer nog dan optimisme en geluk oefent liefde invloed uit op onze psychische en fysieke gezondheid. In Liefde 2.0 toont ze niet alleen hoe emoties inwerken op ons brein en ons lichaam, maar ook hoe we zelf micromomenten van liefde kunnen creëren en hoe deze je flexibeler, empathischer en creatiever kunnen maken.
De vijf talen van de liefde – Gary Chapman
Een boek dat zowel privé als zakelijk aan het denken zet. Wat is jouw taal van de liefde? Vaak verwacht je dan dat anderen dezelfde liefdestaal hebben, en dat kan tot misverstanden leiden. Houd jij van complimenten ontvangen, en geef je die dus ook? Maar als jouw partner (of kind, of collega) een andere liefdestaal heeft, bijvoorbeeld samen dingen willen doen, en je bent je daar niet bewust van, dan denk jij dat jij geeft wat de ander nodig heeft, maar sla je de plank mis. Een klein boekje, dat je snel uitleest, maar zeer verhelderend is.
NB Er is ook een versie voor zakelijke relaties, maar daarin staat de promotie van zijn eigen diensten wel erg centraal. Daardoor vind ik het geen prettig boek.
Waarom de Chinezen de tijd mee hebben
Wat zijn we kwijtgeraakt dat we zo rennen? We laten ons voortjagen door de tijd en lijken nergens echt tijd voor te hebben. De Chinezen beleven tijd anders, en daar kun je veel van leren. Hoe meer je in het hier en nu kunt zijn (verticale tijd in plaats van horizontale tijd), hoe meer rust dat geeft. Een boek dat je helpt in te zien hoe tijd je beste vriend kan worden.
In 10 stappen professional vanuit je hart
Werk je in de zorg, jeugdzorg, onderwijs of het sociaal domein? Dan is het dit overzichtelijke boekje van Mascha Struijk een mooie eye-opener. Over hoe je met liefde en lef het verschil maakt in je werk. Een heel praktisch boek, waar je meteen mee aan de slag kunt gaan.
The World Book of Love. Het geheim van de liefde.
De wijsheid van honderd liefdesprofessoren van over de hele wereld. Leo Bormans verzamelde in twee jaar tijd bijdragen van honderd wetenschappers uit 50 landen. Zij beschrijven in 1000 woorden wat we weten over de liefde. Al deze verschillende invalshoeken bieden een wereld aan informatie over het meest universele thema dat we kennen.
De lijst staat ook online bij Managementboek. Klik hier.